Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 28. syyskuuta 2015

Poronpolu

Olen asunut Lopella kolmetoista vuotta ja olin eilen ensimmistä kertaa Poronpolulla. Olen aikaisemmin käynyt Komion luonnonsuojelualueella ja Luutasuon poluilla, mutta varsinaisessasa Poronpolku tapahtumassa en ole aiemmin ollut.

Poronpolku tapahtumaa on järjestetty Lopella 1960-luvulta alkaen ja on vakiintunut pidettäväksi syyskuun viimeisenä sunnuntaina. Lisätietoja osoitteesta:http://www.luontoon.fi/poronpolku

Vanheimpaintoimikunta on hankkinut eniten varoja Pilpalan koululle poronpolun myyntipisteessä. Halukkaat vanhemmat ovat leiponeet piirakoita ja valmistaneet leipiä. Mikäli ei omista jauhopeukaloa on talkoisiin voinut osallistua ostamalla esimerkiksi kahvia tai kermaa. Kahvila pisteessä on lisäksi ollut myös myynnissä mm. virvokkeita ja makkaraa.

Osallistuin viime vuonna piirakan voimalla toimintaan, mutta en päässyt itse paikan päälle. Tänä vuonna lupauduin myös leipomaan ja menin aamusta viemään leivokset myyntiin.

Aamu aukesi kylmänä ja sumuisena. Aikataulu oli minulla turhan tiukka ja juoksentelin ympäri taloa etsiessäni tarpeelliset tavarat mukaan.

Olin viisi minuuttia myöhässä paikan päällä ja autoin tietysti parhaani mukaan. Aamusta mittari näytti ihan paria astetta lämmintä ja hanskat unohtuivat kotiin. Sumu hälveni kuitenkin nopeasti auringon puskiessa esille.Kädet lämpenivät mukavasti, kun pesin ulkopöytiä ja tuoleja lämpimällä vedellä. Leivät tehtiin myyntipisteessä paikan päällä ja myös minä vedin kumihanskat käteen ja autoin leipien teossa.

Touhutessa aika kului ja huomasin, että olin jättänyt puhelimen autoon. Lenkkikaverini oli tulossa Järvenpäästä ja oli yrittänyt pariin kertaan rimpsautella.

Matka ei ollut hänellä mennyt ihan putkeen, sillä auton öljyvalo oli alkanut palamaan. Huoltoaseman avulias henkilökunta, oma aviomies sekä huoltokirja olivat auttaneet hädässä. Hän pääsi jatkamaan matkaa ilman auton tuhoamista.

Pyysin häntä tulemaan toimipisteelle ja ajoimme sitten yhtä matkaa varsinaiselle poronpolku pisteelle. Kurvasin matkalla oman autoni kotiin, sillä arvelin parkkien olevan täynnä. Kymmeneltä aamusta tuhannet ihmiset olivat jo saapuneet paikalle tapahtumaan. Saimme jätettyä auton tienvarteen ja pääsimme ilmoittautumaan.

Ostimme kartan matkalle ja päätimme lähteä tarpomaan kolmentoista kilometrin matkaa. Kaverillani oli kaksi koiraa mukana ja ne halusivat viilettää kokoajan edellä. Hölkkäilimme välillä hitaampien ihmisten ohi ja sain hyvän lämmön päälle.Ilma oli täydellinen ja nautimme kaikilla aisteilla upeista harjumaisemista.Syksyn väritys hehkui koko kauneudellaan tummia pilviä vasten. Metsien lomissa lammet kimmeltivät kuin jalokivet upeassa auringossa.

Välistä pidimme pienen makkaran grillaus tauon ja juttelimme muiden patikoitsijoiden kanssa.Yhden etapin jälkeen matkasimme lossilla järven yli Marskin majalle.Lenkkikaverini on ollut myös teini-iästä asti ihan paras sydänystäväni. Näimme viimeksi kesällä ja siinä kävellessä oli luontevaa rupatellen vaihtaa kuulumisia.

Poronpolku sai meistä molemmista ehdottomasti uudet vakiokävijät!

1 kommentti: