Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 11. syyskuuta 2017

Kilpirauhasen hoitoa

Innostuin avaamaan blogini sanaisen arkun pitkän hiljaiselon jälkeen. Tänään mieleni päällä on kilpirauhanen.
Minulta on kasvaimen lisäksi leikattu struuma vuonna 2008. Struuma kasvoi ennen leikkausta murikaksi, mikä haittasi jo tietyissä asennoissa hengitystä.
Kesän jälkeen minusta tuntuu, että rauhanen on taas alkanut kasvamaan. Mistä aikoinaan struumani tuli? Oliko se jodin puute? Tätä en ole aktiivisesti ennen ajatellut. Haluan välttää uuden leikkauksen ja parantaa entisestään ruokavaliotani.
Haluaisin ruokavalioni suoraan sisältävän tarvittavat ainekset, mutta saanko tarpeeksi jodia, sinkkiä ja seleeniä? Tärkein kysymys näistä jodi.
Mistä jodia saa ja kenellä on suurin riski saada puutosta? Lähdin purkamaan mielessäni omaa ruokavaliotani pöydälle. Kasvispainotteisessa ruokavaliossa mikä ei sisällä ollenkaan eläinkunnan tuotteita on suurin riski. Minulla on tavallinen ruokavalio ja syön kaikki mahdollisimman luomuna. Syön paljon kasviksia (myös hortaa), inkivääriä,valkosipulia,marjoja ja hedelmiä. Rasvoina pähkinät; MCT-öljyä, voi ja neitsyt oliiviöljyä. Jauhoissa suosin myös luomua, sekä käytän omissa leipomuksissa spelttiä, kauraa ja esim.hamppurouhetta. Vältän valkoista vehnäjauhoa sekä kovetettuja kasvirasvoja. Rasvoista kauppaan jäävät myös rypsi, rapsi ja auringonkukka näiden vääränlaisen omega suhteen vuoksi. Lisäksi nautin viikottain kananmunaa ja kohtuudella lihaa ja sieniä. Makkaroita ja leikkeleitä ja valkoista sokeria välttelen samoin kaikkia eines ruokia sekä kaikkea gmo ruokaa ja lisäaineita. Kalaa ja äyriäisiä en ole voinut allergian vuoksi syödä ikinä. Käytän kohtuudella alkoholia (lasillisin viiniä viikonloppuisin) Kahvia juon päivittäin ja välillä innostun juomaan sitä liikaa. Kahvin sijasta nautin teetä iltaisin.
Lisäksi käytän lisäravinteita ja muutaman mainitakseni:
Pakuri, artemisia, melatoniini,havupuu uute, E-epa,klorella,spirulina,kurkuma, karnosiini,sinkki ja d-vitamiini (kaikkia näitä vaihtelevasti). Haluaisin kuitenkin saada kaiken tarvittavan ruuasta.  (Kalaa ja äyriäisiä en ole voinut allergian vuoksi syödä ikinä). Kävin tarkistamassa viralliset jodi suositukset, kuvakaappaus vegaaniliiton sivuilta:
Struumani alkoi kasvamaan vauhdilla juuri synnytyksen ja imetyksen jälkeen. Silloin näyttäisi olevan suurin tarve jodille. Epäilen että vuonna 2008 kärsin jodin puutteesta ruokavalioni olessa liian köyhä. Käytin paljon pastaa,perunaa ja herkkuja.
Varmistakseni jodin riittävän saannin tilasin tänään monivitamiinin, mikä sisältää myös jodia (100ug eli osan päivittäisestä määrästä). Katson helpottaako ihon kuivuus, sekä väsymys että kylmyys tällä reseptillä. Viilailen vielä ruokavaliota ja kirjoittelen myöhemmin tästä lisää.
Tervetuloa syksy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti