Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Hortoilua Villa Aurorassa

Olen hurahtanut yrtteihin ja  kasvatellut niitä vaihtelevalla menestyksellä ruokaa maustamaan ja vitalisoimaan. Olen ollut myös pitkään kiinnostunut mahtavasta luonnon tarjoamasta saaliista mikä löytyy takapihalta ilman erityistä kasvatusta. Tutuksi ovat ennakkoon tulleet miehen kiroamat ja takapihaa valloittavat voikukat sekä nokkonen. Osaan katsoa tänään näitäkin kasveja aivan uusin silmin, kiitos mahtavan villiyrttikurssin.
Pääsin villiyrttikurssille helatorstaina 25.05.2017. Kurssi pidettiin Villa Aurooran kukkeasssa pihamiljöössä ja vetäjänä toimi alan rautainen ammattilainen, Teija Taverna ( http://www.sanesse.ch/f/). Teija on syntyjään mäntyharjulainen, mutta asuu nykyään Sveitsissä. Villiyrttikoulutusten lisäksi hän toimii hierojan, ravintoneuvojan ja paastonohjaajan toimissa. Oli todella innostavaa tavata näin monen alan asiantuntija. Saimme mukavan hortoilu porukan kasaan, nuorin osallistuja oli 8-vuotias tyttö.



Olimme kulkeneent pihalla vasta jonkusen metrin, kun löysimme voikukkaa, väinönputkea ja saniaista. Kauniit keväällä heräävät saniaiset voi valmistaa ruuaksi parsan tavoin.

Peltokorte oli myös uusi tuttavuus ja sitä voi käyttää ulkoisesti erilaisissa hauteissa vilkastuttamassa aineen vaihdutaa. Sen voi myös lisätä esimerkiksi smoothien tai yrttisuolan joukkoon. Peltokorteen kanssa tulee olla kuitenkin tarkkana, sillä on myös myrkyllinen kaksoisolento eli suokorte. Mikäli kasvi kasvaa selkeästi kuivalla niityllä voi sen huoletta kerätä mukaansa.


Pienet nokkoset voi käyttää puhtaalta paikalta sellaisenaan, ilman huuhtelua tai ryöppäystä. Niistä saa mainiot supersmoothiet, piirakat, salaatit tai letut. Poltteen saa pois silppuamalla rakenteen.



 Mahtavaa ruokaa ovat myös voikukan pienet nuput ja lehdet sekä juuri. Voikukkaa käytetään paljon yrttilääkinnässä. Voikukalla on monia terveydellisiä vaikutuksia ja sillä voi muun muassa puhdistaa verta ja sitä voidaan käyttää kuumeen laskemiseen. Voikukka sisältää myös paljon C- ja A-vitamiineja, kalsiumia, rautaa ja muita kivennäisaineita. Lehdet antavat myös vahvaa makua salaattiruokiin. Siitä on olemassa useita lajikkeita ja käytä salaatteihin sileälehtisiä lajikkeita rucolan tapaan. Voikukan lehdet sisältävät muun muassa luteoliinia, apigeniinia ja apigeniiniglykosideja. Juuresta voi pestä kuivumaan teetä. Melkoinen homma oli viime syksynä kerätä juuria ja kuivattaa niitä, mutta luin monesta eri lähteestä, että siitä keitetty tee on tehokas jopa syöpää vastaan.

Teimme lopuksi keräämistämme kasveista omat yrttisuolat. Uuden pikantin maun sai oma suolani pihlajan kukinnon nupuista. Ne maistuvat manteleilta. Uutena tietona sain myös ettei yrttejä tarvitse ennakkoon kuivattaa vain pilkkoa ja sekoittaa. Suhde on noin puolet laadukasta suolaa ja puolet yrttejä. Kannen voi jättää auki ja yrit kuivuvat itsekseen purkissa. Tuoreissa yrteissä on enemmän vitamiinia

Saimme myös maistaa upean makuista villiyrteistä ja ananaksesta puristettua mehua sekä nokkossämpylöitä.

Suomen luonto tarjoaa valtavasti puhdasta ja vitamiini rikasta ruokaa! Lainatkaa villiyrttikirja kirjastosta tai käykää kursseilla tutustumassa kasveihin, sillä mahtava makumaailma vitamiineineen odottaa pomijaansa ilmaiseksi takapihalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti