Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 6. marraskuuta 2014

Neuropsykologi


Pyysin lääkäriä järjestämään itselleni tapaamisen neuropsykologille. Halusin tietää miten pahasti aivoni ovat kärsineet leikkauksesta ja kemoterapiasta. Sain kutsun postissa jo yli kuukausi sitten ja siinä oli erikoiset ohjeet. Ole raittiina vähintään kuukausi ennen tapaamista ja otan silmälasit mukaan. Kutsussa pyydettiin myös varaamaan tapaamiseen aikaa kahdesta kolmeen tuntia.

Mielikuvitukseni sai taas siivet. Näin itseni vastaanotolla foliohattu päässä, missä olisi erilaisia johtoja. Psykologini oli mielessäni mies, jolla oli pienet nenän päällä olevat silmälasit ja läpi tunkeva katse. Joutuisin tekemään kaikenlaisia testejä ja tunsin pakokauhun nousevan pintaan. Mihin hittoon olen taas itseni luvannut?
Yritin rauhoittaa laukkaavaa mieltäni. Menin kävelylle ja aloin tehdä erilaista mielikuva harjoitusta. Kävin viime keväänä ystäväni valmennuksessa, missä harjoittelimme erilaisia lääkäri kohtaamisia ja sain niistä todella paljon apua. Lisää Anusta ja valmennuksista osoitteesta: http://www.sydantaseuraten.blogspot.fi/ Palautin harjoitukset mieleeni ja sain rauhan.
Hyvä ystäväni lähti mukaani. Pääsin psykologin juttusille ja hän ei ollut lainkaan pelottava. Kyseessä oli suunnilleen saman ikäinen nainen kuin minä ja hän oli asiallisen rento.
Alku haastattelu meni jutustellen ja huomaamatta hän keräsi tiedot ylös. Seuraavaksi hän kertoi millaisia kokeita tulisi tekemään.
En tulisi saamaan foliohattua päähäni. Kyseessä olisi kirjoitus tehtäviä, minkä joukkoon tulisi kuuntelu tehtäviä. Joukkoon mahtui myös yksi palikka testi.
Kokonaisuudessaan tilaisuus kesti kolme tuntia, mutta ei ollut lainkaan niin kauhea kokemus. Sain selityksen moneen minua vaivanneeseen asiaan ja sain todella hyviä vinkkejä arjen pyörittämiseen.
Olin pitänyt itseäni myös laiskana, kun väsyin aina niin kovasti päivän puuhailuista. Hän sanoi, että aivoissani tehdyn leikkauksen myötä hermoradassa on tapahtunut muutoksia. Lyhyesti sanottuna minulla menee tästä johtuen paljon enemmän energiaa normaaliin miettimiseen ja toimimiseen.
Aivoille on ehdottomasti annettava tilaa toipua ja levätä välissä. Haaveilen edelleen uuden opiskelusta, mutta tulimme kokeiden perusteella siihen tulokseen, että en ole siihen vielä valmis.
Hermoratoja ei valitettavasti voi korjata, mutta keinoja niiden kanssa elämiseen löytyy. Neuropsykologin luona kannattaa ehdottomasti käydä, eilen ei ollut yhtään hullumpi päivä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti