Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 7. maaliskuuta 2017

Mietteitä hyvinvoinnista

Kävin jälleen eilen keskustelua ystävän kanssa leikkauksen jälkeisestä ruokavaliosta ja mitä kannattaisi syödä. Sairaalassa kerrottiin mitä ei kannata syödä, mutta ei annettu selkeitä ohjeita kuntouttavasta ruokavaliosta.
Edelleen peräänkuulutan sellaista kokonaisvaltaista sairaanhoitoa, missä saisi myös selkeät vinkit ruokavalioon kotiuttamisen jälkeen.
Itselle sanottiin, että syö sitä perus terveellistä ruokaa. Olen ennenkin kirjoittanut, mutta laitetaan nyt uudestaan vinkkejä ravitsemukseen.
En ole ravintoterapeutti, mutta olen perehtynyt asioihin lukemalla ja kysynyt ihmisiltä ketkä ovat.

Ei ole olemassa yhtä pätevää ruokavaliota, mikä olisi optimaalinen kaikille. Olemme kaikki erilaisia ja kehomme ovat erilaisia. On kuitenkin asioita mitä voi tiputtaa pois ruokalistaltaa ja mitä sinne voidaan lisätä.

Pois voit huoletta jättää syömättä ylimääräisen valkoisen sokerin
- pullat, kakut, keksit, karkit, makeat kastikkeet ym.
- teolliset valmisruuat.
- rasvassa käristetyt ja poltetun ruuan kannattaa myös jättää syömättä
Jätä hyllyille myös kaikki keinotekoinen
- transrasvat, eli kasvirasvat (monet valmis keksit ja kakut ovat näitä pullollaan)
- aspartamiini, asesulfaami K, vanilliini ym. keinotekoiset aineet
- Mitä pidempi aineosalista tuotteessa on jätä se mielummin kauppaan.



Lisää ruokavalioon:


- reilusti C-vitamiinia! Varsinkin leikkausten jälkeen sillä se nopeattaa haavojen paranemista. Sitrushedelmät ja tyrni ovat hyviä lähteitä sekä ravintolisät.

Probioottiset maitohappobakteerit ja prebioottiset fruktaanit käyttöön.
Vatsassa sijaitsee se vastustuskyky! 


Puhdasta vettä. Meillä talossa uusittiin vesijohdot ja suodatin.
- sitruunavettä aamusta tai havupuu uutetta (alkalisoi kehoa yön jälkeen)
- D-vitamiini maksimi annostus ( käytän suihkeena)
- laadukasta suolaa
- Luonnonmukaisesti viljeltyjä kasviksia, marjoja, hedelmiä ja mahdollisimman lähellä tuotettuna.
- Vähennä lihan syöntiä ja lisää laadukkaan rasvaisen kalan syöntiä. ( itse olen kalalle allerginen ja syön Tolosen E-epaa 2000/pvä syöpäpotilaiden annostuksella).

Hyvät rasvat ovat todellä tärkeitä:
- kala-öljy, avocado, extra virgin oliiviöljy, pähkinät, mantelit, erilaiset siemenet esim. chian siemen, kookosöljy ja vähän laadukasta voita.
-luomu kananmunat

Mehustan luomukasviksista erilaisia mehuja, esim. porkkana ja omena mehun kasvit huolellisesti huuhdeltuina ja kuorineen. Kuoressa on suurin osa kasvin vastustuskyvystä ja sen voima kannattaa käyttää hyväksi.
En juo ollenkaan maitoa vaan käytän paljon tummia kasviksia, nokkosta, lehtikaalia, pinaattia, parsaa ym. Näistä saan tarvittavat kalsiumin ja vitamiinit
Keväästä asti laitan ikkuna laudoille erilaisia kasveja itämään ja kesällä syön kasvikset omalta pieneltä kasvimaalta tai ostan läheisiltä viljelijöiltä.

Olen mehustanut kurkumaa esim. porkkanan kanssa tai juonut jauheena teelusikallisen höystettynä mustapippurilla, mikä tuhat kertaistaa tehon. Kurkuma on tehokas tulehduslääke ja sen on jopa sanottu tappavan syöpää. Kehoa olen puhdistanut detox-kuureilla.
esim. teet tai smoothiet, missä mukana voikukkaa, katajanmarjaa, vehnänorasta, chlorellaa,spiruliinaa (taistelevat myös syöpää vastaan)
Lisää päivään ainakin yksi lasillinen vihersmoothieta.
Smoothien teen vaihtelevasti seuraavista kasveista:
- omenaa, lehtikaalia/pinaattia, avocadoa, chlorellaa/spiruliinaa, inkivääriä, sitruunaa, kurkkua ja makeutukseksi banaania
tai erilaiset marja smoothiet esim.mantelimaitoon sekoitettuna

Lehtikaali kuluttaa kehosta jodia joten on hyvä lisätä joukkoon tasapainoittamaan levää mikä sisältää jodia. Jodin liika annostusta vältääkseen voi välistä käyttää myös esim. vehnän orasta. Kannattaa aloittaa pienillä määrillä.

Tavoitteena olisi, että ruuasta saisi kaikki vitamiinit.

.
Olen käyttänyt myös  erilaisia ravintolisiä muutaman mainitakseni:
- macajauhetta, havupuu uutetta tehokuuri 4dl/pvä, carnosiiniä, berberiiniä, seleeniä, sinkkiä, prebiootteja,melatoniinia x 1/pvä Artemisia x 1 joka toinen pvä (ei saa ostettua Suomesta, tilasin iherbistä). Ubikinonia ym.ym.
 Murskattuja aprikoosin siemeniä 2/pvä (olen sekoittanut esim. yogurttiin) Aprikoosin siemenet olen ottanut kuuriluontoisesti samoin sitä katajanmarjaa, voikukan juurta, reishiä ym.
Rasvaliukoisten vitamiinien kanssa kannattaa olla tarkkana ja jos on epävarma omista arvoistaan kannattaa ne käydä mittauttamassa.
Uusin käytössä oleva tuote on lahjaksi saatu Yong Living öljy, Frankincence.

Olen lopettanut vaakaan  tuijottamisen ja keskittynyt sisäiseen olooni. Olen huomannut näillä raaka-aineilla voivani kokonaisvaltaisesti hyvin ja tästä syystä haluan jakaa ne kanssasi.

Nautin kokkailuista rennoin ottein ja jos ei luomua ole tarjolla ostan mahdollisuuksien mukaan kotimaista.
Juon päivittäin myös kahvia ja nautin palasen laadukasta suklaata (raaka tai yli 70%) ja sen teen puhtaalla omatunnolla.

En ota stressiä ruuasta ja sallin itselleni myös ne pienet lipsahdukset.

Ruokavaliolla voi vaikuttaa eniten siihen fyysiseen puoleen. Lisäksi yhtä tärkeää on myös huolehtia psyykkisestä ja henkisestä hyvinvoinnista.

Itse touhuan mahdollisimman paljon ulkona. Liikun kävellen, uiden ja pyöräillen, lisäksi aloitin ohjatun lihaskuntoharjoittelun mikä tapahtuu myöskin ulkona.
Nämä auttavat myös psyykkiseen kuin henkiseen hyvinvointiini.

Terveenä kohti kevättä :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti